caviastaldodo.woelmuis.nl

Geschiedenis
De cavia komt oorspronkelijk uit Peru, het Hooggebergte. Maar ze werden daar al snel gevangen en gefokt voor het vlees. Vanaf daar werden ze door koopvaarders naar Nederland gebracht. Hier werden deze grappige kleine, piepende beestjes al snel als huisdier gehouden. En tegenwoordig zijn ze al bijna net zo populair als het konijn.

Huisvesting
Een cavia is makkelijk te huisvesten. Een kooi van minimaal 80 bij 50 cm is goed. Er zijn wel een paar punten waar je op moet letten. Zet altijd een nachthokje of iets anders neer waar ze in kunnen schuilen, hier worden ze niet schuwer van!! Zet het hok altijd tegen een muur aan op een rustige plek. Tegen de muur voor " bescherming" , een cavia loopt ook altijd langs de muren, nooit op het ‘open veld’. Verder kan een cavia buiten gehouden worden maar niet als het vriest, of als het hok op de tocht staat. En hij moet eraan gewend zijn. Zorg dan altijd voor voldoende hooi. Dit isoleert goed en houd het hok warm.

Ras Sheltie & Coronet
Een sheltie is een cavia met kort haar op de kop, en vanaf de bakkebaarden is de rest van de vacht langharig. Een coronet wordt ook wel ‘gekruinde sheltie’ genoemd, en is dan ook eigenlijk niets anders dan een sheltie met één grote, ronde kruin midden op het voorhoofd.
Wij fokken deze rassen in roodbond

 

E-mail: dydo45@hotmail.com   Tel: 06-12686254  Liefst s'avonds bellen.