verzorging angora konijn

menubalk

Verzorging angora of teddy konijn

Hoe moet je knippen of scheren.
Wie een angorakonijn aanschaft kan er niet onderuit. Minstens om de 3 maanden moet een angora konijn geknipt of geschoren worden. Soms moet het vaker gebeuren b. v. bij noodgevallen. Noodgeval is als je angora niet meer wil eten vanwege zijn dikke vacht. De haarlengte zal na 3 maanden ca. 6 cm bedragen, angora haar groeit ongeveer 2 cm per maand. Scheren kan alleen met een voor angora’s geschikte scheermachine en een speciale angorakop die een lengte van 3mm laat staan. Gebruik een scheermachine die weinig geluid maakt anders kunnen ze zich dood schrikken en je moet de houd goed strak houden. Kijk dan zeer goed uit voor de tepels.

Knippen lijkt veel moeilijker, vele mensen vinden het doodeng om een schaar in het haar van hun o zo schattige konijntje te zetten. Elke goede angorafokker is bereid u te helpen bij de eerste knipbeurt. Die weet hoe je het konijn moet vasthouden en wie het knippen heeft zien voordoen zal het helemaal niet zo eng en zo moeilijk meer vinden.

Om te knippen word het haar in een scheiding gelegd en knip je baantje na baantje af. Als je de schaar met één blad op het konijn laat rusten (een beetje schuin houden) knip je niet gemakkelijk in de vel.
Houd de schaar evenwijdig met het konijn, als je je konijntje geleerd hebt stil te blijven zitten is dit helemaal niet moeilijk. Begin bovenop de rug te knippen, wanneer je aan de buik begint, kijk dan zeer goed uit voor de tepels en de balzakjes van de ram. Houd je vinger op de tepel, de meeste voedsters hebben 8 of 9, zo zal je er niet in knippen. Op de buik mag er 1cm wol blijven staan. In de oksels ontstaan gemakkelijk klitjes, indien u hieraan trekt zal het konijn dit pijnlijk vinden, knip deze voorzichtig weg en kijk uit dat u niet in de huidplooi knipt. Als je soms toch een klein knipje in de huid heb gedaan, meestal is dit niks ernstigs en heelt dit van zelf. Je kan er een beetje Detol op doen.
Klitjes kun je het beste verwijderen door tussen de huid en de klit te knippen, indien daar nog niet genoeg haar tussen zit laat u het haar nog even groeien en verwijdert u de klit later.
Indien je eerste knipsessie wat lang begint te duren of je konijn is erg onrustig kan je angora of teddy het beste even laten rusten. Verwijder echter eerst het losse haar, haar eten is slecht voor de maag van een konijn. Moet een buiten konijn de winter geknipt worden, laat dan 2 tot 3 cm wol staan, geef een extra hooilaag of houd hem even binnen in een onverwarmde ruimte. Bij vrieskou beter niet knippen of in een onverwarmde ruimte binnen houden tot warmer weer. Grote temperatuurverschillen moeten vermeden worden daarom (kijk uit met heel heet weer dan ook beter niet knippen). De onderzijde van de voeten worden niet kaalgeknipt, de oren af en toe.
Let bij het knippen langs de snorharen op dat je niet in de snorharen knipt want ze haten het als je aan de snorharen komt, het konijn kan dan proberen in de schaar te bijten of ze weg te gooien. Na een kleine maand zie je niets meer van het knippen.

Borstel uw konijn na het knippen grondig zodat er geen haar in de maag kan terechtkomen.

Indien u uw konijn wilt showen, met een vereiste haarlengte van 8 cm is dit een hele opgave. De meeste fokkers borstelen in de laatste maand voor de show hun konijn een half uur tot een uur per dag. Rammen met hun over het algemeen fijnere vacht vragen vaak meer tijd bij het borstelen en de beste zijn dan ook niet te showen. Een kwart van de ingeschreven konijnen wordt absent gemeld, de voornaamste oorzaken daarvan zijn dat het konijn op een bepaalt moment voedsel begint te weigeren omdat de lichaamswarmte te hoog word of omdat er te veel haar in de maag komt. Dan is de enige remedie knippen!

 

Zindelijk maken angora of teddy of rex konijn

Een konijn is nooit te oud of te jong om zindelijk te maken. Een konijn plast en poept meestal in een hoek van het hok. Door in deze hoek een konijnen wc te plaatsen kun je het konijn trainen zindelijk te worden. In de dierenwinkel zijn speciale konijen wc's te koop, maar je kunt ook een doos met zaagsel gebruiken. Deze lekken echter wel sneller.

Een ouder konijn is sneller zindelijk te maken dan een jong konijn. Dit komt doordat jonge konijnen veel speelser zijn en hierdoor vergeten netjes op de wc te gaan. Een ouder konijn leert bovendien sneller. Ook een gesteriliseerd of gecastreerd konijn zal eerder de konijnenwc gebruiken omdat ze dan niet meer hun territorium willen markeren.

Om het konijn te stimuleren de wc te gebruiken is het belangrijk deze elke dag schoon te maken.

Laat je het konijn vrij rond lopen in huis dan kun je hem ook leren de wc te gebruiken. Zet hiervoor op vast plekken wc's neer. En prijs het konijn (bijvoorbeeld met iets lekkers) als het deze gebruikt. Zorg dat de loopruimte van het konijn niet te groot is, zodat er altijd een wc in de buurt is.

 

Voeding van angora of teddy of rex konijn


Hooi is voor een konijn erg belangrijk. Het dier moet dan ook eigenlijk de hele dag over hooi kunnen beschikken. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering en wordt het ziek.

Bij de dierenwinkel is speciaal krachtvoer te koop (brokken/bix). Ook vers voer vindt een konijn erg lekker. Let hierbij op dat dit niet te vochtig of te koud is. Geef een konijn geen rabarber, prei sla of kool. Kies eerder voor andijvie, wortel of boerenkool. Bouw het geven van vers voedsel op. Dus geen grote hoeveelheden ineens, maar steeds kleine stukjes. Geef niet teveel brood. En mocht u een klein stukje brood willen geven, laat dit dan eerst hard worden.

Zeer belangrijk voor een konijn is regelmaat. Dus hetzelfde voer op zoveel mogelijk vaste tijden.

Ook moet het dier de hele dag kunnen geschikken over vers water. Een konijn dringt ongeveer een tiende deel van het eigen lichaamsgewicht per dag. Gebruikt een drinkflesje dat u aan het hok kunt bevestigen. Het water zal dan niet vies kunnen worden.

 

Ziektes van angora of teddy of rex konijn

Links pagina's

Alternatieve diergeneeskunde  

Het woord zegt het al, diergeneeskunde op z'n natuurlijkst voor als uw konijn, cavia, kip of hond ziek is

http://www.konijnen.nl/ziekten/ziekten.htm

Website, voor vragen over ziektes konijnen en andere knaagdieren

E-mail: dydo45@hotmail.com    Tel: 06-12686254  Durft u niet of heeft u geen tijd. Ik scheer of knip uw konijn graag. Liefst s'avonds bellen.