De teckel en zijn karakter kenmerken.

Teckels zijn zeer eigenzinnig, waaks, nieuwsgierig, slim, moedig en ontzettende clowntjes als ze hun zin willen krijgen. Ook kunnen ze aan jou gelaatsuitdrukkingen en ogen gelijk zien wat er in de baas omgaat. Humoristisch als ze aandacht van je willen of als jij triest bent, maar kunnen ook heeel beledigd zijn als je ze volgens hun onterecht afstaft. Kunnen dan best geruime tijd mokken en je moet dan echt je best doen weer een goed pootje bij ze te halen.

Geef je een teckel te vaak zijn zin dan zal de teckel daar gretig misbruik van maken. Wees dus consequent in wat wel en niet mag. Maar als boos gaat schreeuwen om duidelijk te maken wat je wilt zal een teckel zeker niet luisteren en gewoon weglopen. Alles zal duidelijk doch lief gevraagd moeten worden, dan zal de teckel misschien als voor je doen.

Laat een teckel ook nooit alleen met een konijn, muis, cavia of vogel ze zijn immers gefokt voor de jacht. Als je niet aanwezig bent kan de verleiding groot zijn. Natuurlijk bevestigt de uitzondering de regel, wij spreken hier in het algemeen. Gatengraven in de tuin is dan ook een geliefde bezigheid een muizenhol of molshoop ruikt heelijk. Ook is uitlaten niet even snel een rondje lopen, alle sporen moeten grondig worden geïnspecteerd.
Eenmaal een spoor gevonden gaat de teckel hier dan ook helemaal in op, je kan dan roepen wat je wilt er wordt niet geluisterd.

Kwetsbaar is de rug en springen van banken en stoelen of de trap aflopen is een bezigheid die beter vermeden kan worden.
Ook al zijn teckel enorme smulpapen dik worden is uit den boze, slecht voor rug en gewrichten.

Teckels worden gefokt in drie verschillende maten en
haarvariëteiten, waardoor er in totaal 9 soorten bestaan.
De grootste is de Standaardteckel, die een borstomvang heeft vanaf 35 cm. tot een niet nader vastgelegde maat. Het gewicht kan variëren tussen 9 à 10 kilo.
Het middelste type is de Dwergteckel, die een borstomvang heeft van 30 tot 35 cm, waarbij het gewicht varieert tussen de 5 en 7 kilo.
Tenslotte is er het kleinste slag en dat is de zgn. Kaninchenteckel, die een borstomvang heeft tot 30 cm en een gewicht dat schommelt tussen de 4 en 5 kilo.

Luna's puppy's 11 april 2011
Lotjes pups 24 dec 2010
memu