bijtje

Bijen honing, bijtjes houden, bijenkast, imker, bijenteelt, buckfast, carnica, melivira
 

Heerlijk die honing, er gaan er bij ons dan ook heel wat potjes in een jaar door heen.

Zou het mogelijk zijn zelf een kast, is het eng, gevaarlijk, moeilijk en veel werk, wordt je niet telkens gestoken, mag dat eigenlijk wel zomaar?

Ongeveer een jaar later liepen wij als gezin op een plaatselijke boeren markt en werd ik aangespoord door mijn man, doet het maar, leuk toch, doe die cursus nou toch.
Oké hier liet ik geen gras meer over groeien en heb gelijk een inschrijf formulier ingevuld.

Zaterdag 21 maart hebben we raampje getimmerd voor in de kast. Was niet moeilijk, nadat we de was aan de draden hadden gesmolten konden we ze in de kast hangen. We bij de bijen gekeken die in het zonnetje hard aan het werk waren. Daar zag ik ook een probleem opduiken voor het houden van een kast in onze tuin.

Het is niet het lawaai van de bijen en de tuttende moeren of het zwermen of zelfs de vlucht dat ze hun darmen weer leeg maken na de winter waar ik bang voor ben.
Maar de aanvlieg route die ze hebben is een aardig stuk.

Sinds eind juni is het zover, mijn eerste bijenvolk staat is in de tuin.
Het gaat gewoon geweldig, we hebben er zelfs met z'n drietjes in gekeken en zelfs zijn zoon van 6 vond het reuze leuk en niet eng, gelukkig maar.

13 juni hebben we de kast voor het eerst te logeren gestuurd, bij mijn schoonouders staat een enorme linde en die leek ons heel geschikt voor een prachtige drachtbron voor onze volk.
We moesten nodig kijken hoe groot, hoeveel broed en voer er aanwezig was. Konden we gelijk het volk in haar nieuwe huis installeren. Wij druk aan de slag en de kast zo dicht mogelijk tegen de oude kast aan gezet. Met de onderste bak zijn we begonnen, dat leek mij een goede keuze. Het volk was echt al heel goed bezig en best groot. Maar nog geen koningin gezien. Wel al heel veel broed, best goed
Toen de eerste honing bak. Ook veel broed wat stuifmeel en honing, heel goed dus.
Toen begon de ellende zeg daar liep de koningin met de rode stip, waar riep mijn man die kleuren blind is en de rode stip dus niet kon zien. Mijn zoontje zag haar ook en wees de koningin aan. Die liep ineens op zijn hand. We kregen haar weer op het raam en zetten die in de nieuwe kast. Alle raampjes overgehangen. Onderbak geprobeerd goed uit de borstelen en kloppen want er zaten daar nog wat bijen.

Kleren uit en klaar maar weer, na een 3 min. zou ik alles opruimen en wat zie ik tot mijn schrik. De bij met de rode stip uit de onderbak. De koningin was er zeker naast gevallen. Nog een geluk dat ik haar niet dood geborsteld heb zeg. Gauw haar er weer in gedaan en kast dicht. Beginners foutje?

Nog een tweede kast gekocht dit maal een 2de handsje moet nog even geverfd worden.

bijtje gaat weer aan de slag

etiket honingpot

terug cursushome