De Verzorging
Het hok schoonmaken: Het beste is om het hok zo'n 2 keer per week te verschonen. Om de onderbak goed schoon te houden, kun je kranten onderop leggen. Doe hier overheen een flinke laag zaagsel, zodat de cavia's niet aan de kranten kunnen komen. Je kunt bij cavia's beter geen stro gebruiken, omdat dit scherp kan zijn en in de voetzooltjes of oogjes kan prikken! Hooi is heel belangrijk voor cavia's, dit mogen ze dan ook onbeperkt hebben. Als je het hooi in een ruif doet, blijft het hygienisch.

Vachtverzorging: De meeste caviarassen zijn heel gemakkelijk te verzorgen. Cavia's met normaal haar en rozetcavia's hoeven zeg maar nooit gekamd of geborsteld te worden. Bij uitzondering alleen met een zachte borstel of roterende kam. De vachtverzorging van langharige cavia's vergt wat meer aandacht. Kam vooral het achterlijf, anders kan dit gaan klitten, door bijvoorbeeld stukjes hooi en zaagsel. Regelmatig kammen is van belang, ook kan het wel eens nodig zijn de cavia's te knippen (bij voorkeur scheren met een tondeuse, dit is veiliger) en te wassen. Meer hierover vind je op de pagina 'cavia knippen' Wassen is bij de meeste caviarassen niet echt nodig, alhoewel het bij langharige cavia's wel eens nodig kan zijn. Gebruik hiervoor dan hondenshampoo of babyshampoo (prikt niet als het per ongeluk een keer in de oogjes komt) Het gemakkelijkst is om de cavia bijvoorbeeld in een teiltje te wassen. Zet de cavia in een met lauw warm water gevuld teiltje. Zorg dat er niet te veel water in zit, zodat de cavia nog makkelijk met z'n kopje boven het water uitkomt. Je kunt dan met een bekertje telkens wat water over de cavia heen gieten. Cavia's vatten heel snel kou! Zorg dus dat je de cavia goed afdroogt en/of droogfohnt. Zet de cavia daarna in een warme omgeving!
Heb je een langharige cavia, was deze dan niet te vaak. Te vaak wassen van de cavia tast de huid(vetten) aan. Heel af en toe is wel goed!

De nagels: De nagels van de cavia kun je heel goed zelf knippen, dit kun je doen met een gewoon nagelknippertje. Maar er zijn ook in de dierenwinkel speciale tangetjes te koop. Zelf gebruik ik die ook en dat werkt erg gemakkelijk! Bij cavia's met lichte nagels is goed te zien waar het doorbloede gedeelte ('het leven') loopt, je kunt dan de nagel een klein stukje daarboven afknippen. Bij cavia's met zwarte nageltjes is het moeilijker, je kunt dan het best telkens voorzichtig een heel klein stukje afknippen.
Als er toch per ongeluk enkele druppeltjes bloed vloeien, moet je een desinfecterend middel op een dot watten doen en dit op de bloedende plek drukken. Alleen al door de druk wordt het bloed vaak gestelpt.


Algemene kenmerken:
Gewicht: 700-1500 gram. Levensverwachting: 4-6 jaar. Draagtijd: ca 70 dagen. Geslachtsrijpheid: 6-10 weken.
Tenen: voorvoet 4, achtervoet 3. Gebit: boven en onder 2 snijtanden en 4 kiezen.


Rassen
Cavia's zijn er in vele vormen en kleurslagen. Wat betreft de pels zijn er de gladharige, de satijn en langharige, kortharigen of rexen, en de borstelharigen en crested (een kruin op de kop). De belangrijkste kleuren zijn goud-agouti (wildkleur), zwart, bruin, lilac, beige, rood, goud, buff, crème en wit. Verder zijn er diverse combinatiekleuren of tekeningdieren: brindle (kleurschakering verkregen door gelijkmatige verdeling van rood en zwart), schildpad (vierkante kleurvelden rood en zwart), Japanner, driekleur en hollandertekening. De satijnbeharing is mooi glanzend. De Amerikaans crested cavia is een interessante cavia, waarbij op de kop een wit gekleurde kruin op een overigens gekleurd lichaam voorkomt.


Geluiden
Cavia’s communiceren door middel van diverse geluiden. Het fluiten wanneer de baas eraan komt of wanneer er voedsel geroken wordt, is wel het meest bekend. We kunnen ondermeer de volgende geluiden onderscheiden: Fluiten: de cavia aandacht wil of krakende plastic zakjes hoort die hij associeert met eten, zal hij hard gaan piepen ook wel fluiten genoemd Klappertanden: het dreigsignaal: als de cavia kwaad is, gaat hij klappertanden. Hij gaat hoog op de poten staan met haren overeind. Babbelen: de cavia voelt zich op zijn gemak, en maakt een soort van zachte knorrende en piepende geluidjes. Seksueel geluid: brommend geluid uitgebracht door het beertje terwijl hij een wiegende beweging maakt. Protest of nood kreet: een lange kreet geuit door dieren die schrikken of gebeten of verdrongen worden door soortgenoten.

Voeding
Cavia’s zijn planten eters: groenvoer is het belangrijkste onderdeel van de voeding. Net als mensen kunnen cavia’s niet zonder vitamine C!. Het binnenste van sinaasappelschillen die overblijven na het persen is daarom zeer geschikt voor cavia’s. Het liefst grazen ze in een rennetje. Gras en diverse wilde kruiden (paardenbloemen, weegbree, melkdistel, wikke, varkensgras, herdertasje) zijn zeer goed voedsel. Let wel op giftige planten zoals o.a. boterbloemen, varens, vingerhoedskruid, ridderspoor, diverse nachtschades en veel bolgewassen. Wortelen, komkommers, appels, peren, aardappelen zijn heel goed ook vanwege het noodzakelijke knagen, omdat hun tanden regelmatig moeten slijten. Als hardvoer zijn diverse korrels te koop maar ook een boterham wordt niet versmaad. Indien voldoende groenvoer wordt verstrekt is water soms niet nodig. Hooi moet altijd in ruime mate voorhanden zijn.

Voortplanting
Het grootbrengen van cavia’s in huis is een beleving, maar vraagt wat meer aandacht. De cavia draagt ca 70 dagen, waarna de jongen (meestal 3-4) volledig ontwikkeld ter wereld komen en direct al rondlopen. Vaak eten ze binnen enkele dagen al wat mee. De zoogtijd is 3-4 weken. Fok niet met zeugen die ouder zijn dan 1 jaar, er is dan grote kans op problemen met de bevalling.

Ziekten en afwijkingen
Voorkomen is beter dan genezen. Voorkom voedingsfouten: zoals te veel, te nat of bedorven groenvoer. Zorg dat de dieren in goede conditie zijn, geef regelmatig beweging. Voorkom vocht en tocht. Als cavia’s echt ziek worden is er vaak niets meer aan te doen. Diarree of buikloop wordt veroorzaakt door verkeerd voedsel, zet het dier apart geef enkele dagen geen groenvoer maar hooi en water eventueel met toevoeging van vitamine C. Verkoudheid: de cavia is snifferig en niest, veroorzaakt door tocht of vocht. Houd het dier warm en geef extra fruit (vitamine C!). VitamineC-gebrek of scheurbuik: een ziekte die ook voorkwam bij de zeevaartlieden op lange reizen waarbij geen verse groente en fruit meer beschikbaar waren. De cavia is lusteloos, heeft pijn met lopen, de tanden gaan los zitten. Dit kan optreden als caviavoer zonder vitamine C (of als het te oud is) en alleen wat groenvoer met weinig of geen vitamine C gegeven wordt. Schurft: jeuk, veelvuldig krabben en kale plekken wijst op de aanwezigheid van mijten of schurft. Er zijn diverse middelen waarmee de dieren gewassen moeten worden. Ook toediening van een systemisch middel via injectie of via de mond (bv. ivomec) werkt zeer effectief. Verlamming: een besmettelijke virusziekte kan verlammingen veroorzaken en uiteindelijk de dood tot gevolg hebben. Ook kan (een deel van) het achterlichaam van een cavia verlamd raken na een val uit het hok, vaak herstelt zich dat weer. Gebitsafwijkingen: de tanden van de cavia groeien levenslang door, als er één afbreekt is normaal eten soms niet goed mogelijk. Na enkele weken komt dit weer in orde. Als de tanden te lang zijn geworden, wordt eten ook onmogelijk en moeten ze ingekort worden. Lange nagels: Soms zijn de nagels van de cavia erg lang en deels opgekruld waardoor lopen moeilijk gaat. De nagels van cavia’s moeten daarom regelmatig geknipt worden. Dit kan met een nagelknippertje, maar denk om de bloedvaten die een stuk in de nagel doorlopen.


Latijnse naam: (Cavia porcellus).

De cavia of guinees biggetje (in Duits: Meerschweinchen; Engels: Guinea-pig; Frans: Cobaye of Cochon d’inde; Spaans: Cobaya of Conejillo de Indias)(foutief ook wel marmot genoemd) is afkomstig uit Zuid-Amerika, waar ze door de Inka’s 3000 jaar geleden al als huisdier werden gehouden. De Spanjaarden en Hollanders brachten de cavia in de zestiende eeuw naar Europa, waar het na de kat en het konijn waarschijnlijk het meest populaire huisdier is geworden. Cavia’s zijn zeer sociale dieren die in groepen leven. Ze worden meestal in huis gehouden en zijn zeer geschikt voor kinderen, het zijn echte troeteldieren en bijten doen ze vrijwel nooit. Ook kunnen ze buiten in ruime hokken, in een ren of omheinde ruimte gehouden worden.

E-mail: dydo45@hotmail.com   Tel: 06-12686254  Liefst s'avonds bellen.