bijtje

Bijen honing, bijtjes houden, bijenkast, imker, bijenteelt, buckfast, carnica, melivira
 

Heerlijk die honing, er gaan er bij ons dan ook heel wat potjes in een jaar door heen.
Maar toen er vorig jaar maar drie appels aan onze appelboom kwamen te hangen had ik zo iets misschien moet ik er iets aan doen, niet alleen zelf honing hebben maar ook nog meer bevruchting van mijn fruitboompjes.
Zou het mogelijk zijn zelf een kast, is het eng, gevaarlijk, moeilijk en veel werk, wordt je niet telkens gestoken, mag dat eigenlijk wel zomaar?

Ongeveer een jaar later liepen wij als gezin op een plaatselijke boeren markt en werd ik aangespoord door mijn man, doet het maar, leuk toch, doe die cursus nou toch.
Oké hier liet ik geen gras meer over groeien en heb gelijk een inschrijf formulier ingevult. Durven is bij mij nooit aan de orde geweest en iets nieuws leren vind ik geweldig dus gaan met die banaan.

Zaterdag 21 maart hebben we raampje getimmerd voor in de kast. Was niks niet moeilijk, nadat we de was aan de draden hadden gesmolten konden we ze in de kast hangen. Ook hebben we bij de bijen gekeken die in het zonnetje hard aan het werk waren. Daar zag ik ook een probleem opduiken voor het houden van een kast in onze tuin.

Het is niet het lawaai van de bijen en de tuitende moeren of het zwermen of zelfs de vlucht dat ze hun darmen weer leeg maken na de winter waar ik bang voor ben. Ook de prikken die IK zal krijgen met de verzorging is niet erg.
Maar de aanvlieg route die ze hebben is een aardig stuk. Nu heb ik een aardige tuin en als ik geen kinderen zou hebben die de tuin moeten delen met een aanvliegroute van maxi. twee bijenvolken zou het mogelijk zijn. Maar ik heb kinderen, zou echt bijna niet te realiseren zijn zonder bostingen. Botsingen met kinderen en bijen hoort denk ik wel paniek en het slaan naar deze vliegende wezens die dan direct een tegenaaval zouden geven. Met dikke bulten tot gevolg. Zelf al zouden mijn kinderen er aan gewend zijn, andere kinderen die zouden niet meer durven spelen bij ons denk ik.

Sinds eind juni is het zover hoor ik heb het gewoon gedaan mijn eerste bijenvolk staat is in de tuin.
Het gaat gewoon geweldig, we hebben er zelfs met z'n drietjes in gekeken en zelfs zijn zoon van 6 vond het reuze leuk en niet eng, gelukkig maar.

13 juni hebben we de kast voor het eerst te logeren gestuurd, bij mijn schoonouders staat een enorme linde en die leek ons heel geschikt voor een prachtige drachtbron voor onze volk.
Ook moesten we nodig kijken hoe groot en hoeveel broed en voer er aanwezig was. Konden we gelijk het volk in haar nieuwe huis installeren. Wij druk aan de slag en de kast zo dichtmogelijk tegen de oude kast aan gezet. We zijn begonnen met de onderste bak dat leek mij een goede keuze. Het volk was echt al heel goed bezich en best groot vonden wij maar nog geen koningin gezien wel al heel veel broed, best goed
Toen de eerste honing bak. Ook heel veel broed en wat stuifmeel en honing , heel goed dus.
Toen begon de ellende zeg daar liep de koningin met de rode stip, waar riep mijn man die kleuren blind is en de rode stip dus niet kon zien, mijn zoontje zag hem ook en wees hem aan toen liep hij op zijn hand paniek doe niet, er is er maar 1 van enz. We kregen haar weer op het raam en zetten het raam in de nieuwe kast. Alle raampjes overgehangen en de onderbak geprobeerd goed uit de borstelen en kloppen want er zaten daar nog wat bijen in de gleuf die niet wilden gaan.

Kleren uit en klaar maar weer, na een 3 min. zonder imkerkleren zou ik alles opruimen en wat zie ik tot mijn schrik de bij met de rode stip in de onderbak. De koningin was er zeker naast gevallen of zo nog een geluk dat ik haar niet dood geborsteld heb zeg. Gauw haar er weer in gedaan en kast dicht. Beginners foutje?

Nog een tweede kast gekocht dit maal een 2de handje moet nog even geverfd worden.

bijtje gaat weer aan de slag

etiket honingpot

terug cursushome